avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare act de donatie

Am doua fiice si am donat uneia dintre ele un apartament acum 14 ani. Am aflat de curand ca fata mea a pus ipoteca la banca pe acest imobil si eu in calitate de parinte donator nu sunt de acord. Sotul meu a murit la doi ani dupa donatie. Exista vreo procedura prin care se poate contesta actul de donatie? Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:09, 19 Februarie 2009
Puteti solicita anularea donatiei daca nu au trecut trei ani sau constatarea nulitatii sale daca a fot o donatie deghizata
top dan a scris:

Puteti solicita anularea donatiei daca nu au trecut trei ani sau constatarea nulitatii sale daca a fot o donatie deghizata

Domnule avocat, donatia este irevocabila. Cum sa ceara anularea donatiei?


D-na mariadum, ca principiu donatia este irevocabila. In cazul dumneavoastra puteti revoca donatia, si numai pentru cota dumneavoastra nu si a sotului, doar daca a fost o donatie cu sarcini si sarcinile nu au fost indeplinite, sau daca fiica a comis fata de dumneavoastra delicte, cruzimi sau injurii grave ( de exemplu a atentat la viata dumneavoastra, v-a lipssit de alimente, alte fapte la fel de grave). Toate acestea, daca le puteti invoca, vor trebui sa fie stabilite de instanta. Este foarte greu, as zice imposibil sa revocati o donatie fara motive temeinice, motive mentionate expres de lege ca posibilitati de revocare.
Stimata doamna, fiica dvs. nu avea obligatia sa va ceara acordul pentru a afecta imobilul cu o sarcina sau a dispune de el cum doreste. Nu aveti cum sa revocati donatia, decit in conditiile specificate de Brom.
Brom, anularea actului de donaţie şi revocarea donaţiei sunt chestiuni atît de distincte, încît nu înţeleg de ce sunteţi atît de revoltat pe afirmaţia făcută de top dan.

În esenţă, top dan a avut dreptate. Motivele de nulitate relativă pot fi invocate în termen de 3 ani - termen de prescripţie. Putea să completeze: existenţa motivelor de nulitate absolută poate fi invocată oricînd.

Revocarea este cu totul altceva. Ea priveşte desfiinţarea unui act valabil încheiat.

Conchizînd: irevocabilitatea donaţiei nu împiedică anularea ei sau constatarea nulităţii absolute. ªi, pînă la urmă, irevocabilitatea nu este nici ea absolută, aşa cum aţi arătat. Iar dacă tot aţi arătat motivele de revocare, trebuia să le enumeraţi corect: revocarea pentru neîndeplinirea sarcinii, revocarea pentru ingratitudine (atantat la viaţa donatorului, delicte/cruzimi/injurii grave, refuzul nejustificat de alimente) şi survenienţa de copil.

Pe de altă parte, nici afirmaţia făcută de top dan cu privire la anularea donaţiei pentru motivul că a fost o donaţie deghizată nu îl înţeleg. Odată pentru că userul afirmă că a încheiat un contract de donaţie (deci, unde e deghizarea), iar a doua oară pentru că deghizarea (simulaţia) nu este prin ea însăşi ilicită, simulaţia fiind permisă de dreptul civil romîn.

Themis, este adevarat ca am fost lapidar in redactarea acelui mesaj. Totusi, nu as putea sa fac confuzia intre nulitate relativa si revocare.

Eu cred ca trebuie sa interpretam raspunsurile prin prisma intrebarii. Doamna nu a mentionat ca ar avea vreun motiv de nulitate, ci doar ca vrea sa " coteste" actul de donatie pentru ca fiica a ipotecat imobilul. De aceea mi s-a parut in neregula raspunsul domnului avocat. Poate ca nu a inteles exact intrebarea sau poate ca eu nu am inteles-o, in orice caz imi cer scuze pentru acel mesaj. In esenta avea dreptate, doar ca nu vad legatura cu intrebarea.

Ce legatura are domnule themis motivul de revocare privind survenienta de copil? Am specificat clar, ca arat motivele ce se pot teoretic invoca in cazul doamnei. Care este logica observatiei dumneavoastra privind existenta celui de al treilea caz de revocare?

Alte discuții în legătură

Act donatie maya28 maya28 buna ziua. parinti mei mi-au donat un teren, printr-un act de donatie la notar, unde s-a specificat ca imi doneaza definitiv si irevocabil bunul ... (vezi toată discuția)
Act de donatie danut74 danut74 soacra mea a facut act de donatie sotiei mele pe o garsoniera...acum vrea sa strice actul de donatie....se poate?:O (vezi toată discuția)
Anulare donatie adinavisan adinavisan Va rog sa-mi spuneti daca o donatie se poate anula , in ce conditii si in ce termen de la inregistrarea ei la notar. (vezi toată discuția)